Tartan - Историята на десена

"За Ралф Лорън тартанът не е само плат - той е начин на живот." Това пише вестник “Ню Йорк Таймс” през 1991 г., годината, в която г-н Лорън представя махагоновата highboy мобел* с карирани чекмеджета, част от деветкомпонентна колекция мебели, вдъхновена от личните шотландски мебели от XIX век на дизайнера.

Изявлението е подходящо и за 1971 г., когато Ралф Лорен представя първия си костюм за жени в зашеметяващ десен Fraser Hunting и през 1993 г., когато промотира линия чанти и кожени изделия във възхитителния тартан десен Black Watch.

 

 

Не е за пропускане и 2015 г., когато карирани възглавници осеяха нощното парти по повод откриването на The Polo Bar в Ню Йорк, както и сегашната 2022 г, когато карираните ризи се появиха в Holiday колекцията на Polo Ralph Lauren.

Тартана остава завинаги олицетворение на бунтарството и изисканото благородство. Тази преплетена щампа остава непоколебим стил, на който Джони Ротън и крал Чарлз III се доверяват за своите аутфити.

 

Ralph Lauren Home Collection 1992 година

 

Тартана е завладял Шотландия още от времето, когато клановете там започват да боядисват вълнени тъкани, за да отбележат идентичността си преди повече от 500 години.

Щампата бива забранена от правителството след Якобитското въстание на клановете от 1745 г., едва след това през XIX в. се появяват отново (до голяма степен благодарение на крал Джордж IV, който става първият монарх, посещавал Единбург в два отделни века и иска от шотландците да носят тартан при всяко негово посещение). 

 

крал Джордж IV

 

 Днес, съществуват около 3000 различни шарки, наречени сетти в шотландския Регистър на тартаните.

И въпреки, че самият термин има спорен произход, сред най-популярният е, че произлиза от шотландски-ирландските думи tuar и tan, които означават цвят и област. Едно нещо в тартана остава безспорно: стилени универсален, той е крайъгълен камък на вечния стил.

 

КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА (ДЪЛГАТА) ИСТОРИЯ НА ТАРТАНА

STEWART

Най-известния сред тях е този прочут личен тартан на кралица Елизабет II.

На теория може да се носи само с изричното разрешение от Нейно Величество.

 

MACWILLIAM

Относително нов десен, MACWILLIAM е регистриран за първи път през 1880 г. в френски модел - вариация на тартан MacKay от 1813 г., който сам по себе си е вариация на Gunn.

 

GORDON

Има редица тартани, които се GORDON, но всички те имат син, зелен и жълт цвят и почти всички са в чест на 92-ри полк на британската армия - подразделение, създадено за първи път през Френската революция.

 

BLACK WATCH

Сред най-старите тартани е BLACK WATCH. Той се откроява с тъмносин и зелен цвят, кръстен на името на шотладската местната полиция.

 

FARQUHARSON

Датиращ от 70-те години на XIX в., този BLACK WATCH добавя деликатни червено-жълти ивици към познатите черно-зелен шарки.

 

 

*(highboy  е мебел, включваща скрин и гардероб отгоре. Състои се от двоен скрин, като долната част обикновено е по-широка от горната)

 

Кой и Вашият любим тартан десен?

 

Сподели
Свързани новини